Kondomer är väl ändå bättre än Hitler?

Jag ser en dokumentär om hur 1800-talets apotekare tillverkade kondomer av tvättade fårtarmar och rökte dem med svavel för att göra dem mer hygieniska. Det är riktigt festligt. Jag ser hur man utvinner acetylsalicylsyra ur älggräs och pilbark och gör ”piller” av rispapper som dåtidens människor fick försöka svälja ”som åt de ostron”. Det är rejäla doningar som fastnar halvvägs ned i halsen på killen som provar. Han får helt enkelt stå och vänta tills de löses upp.

Jag gillar dokumentärer där man lär sig något. Det är väl kulturhistorikern i mig. Men när jag kollar svenska kanaler eller för all del den stora globala streamingtjänsten för att leta något kul och matnyttigt så möts jag av en störtflod av diktatorer, massmördare, naturkatastrofer och ännu fler massmördare. Jag ger inte upp, jag försöker med ”dokumentärer/historia”. Då forsar det fram en radda filmer om andra världskriget. Hitler måste vara världens populäraste snubbe att göra film om. Jag antar att resten av världen enbart associerar dokumentärer med krig, mord, våld, elände och så mera elände. Märkligt.

Så var hittar jag mitt godis? Ofta hos engelska BBC. De tycks lägga en hel del stålar på folkbildning. Folkbildning, ja… Det där uppdraget som även Sveriges television också hade en gång i tiden. Hur det står till idag vet jag inte. Men jag vet exakt hur man tillverkar kondomer av fårtarmar. Och det, mina raringar, är en kunskap man aldrig vet när man kan behöva i framtiden. Så det!

7 kommentarer

Under Film och TV

7 svar till “Kondomer är väl ändå bättre än Hitler?

 1. Robert H

  ”Kondomfilmen” var det på BBC?
  Vi har sådär 147 kanaler att välja, på men jag har nästan gett upp ”linjär-TV”. De play-tjänster som ingår är det jag ställer hoppet till men utbudet i de kanaler som erbjuder något intressant förnyas hopplöst långsamt. Jag har för länge sedan sett det som lockat mig och bläddrar besviket igenom utbudet då och då för att konstatera att det inte kommit något nytt.
  Krigs- och militärhistoria är min svaghet (och för all del bilhistoria). ”Hitler-TV” kallar hustrun det. ”Churchill-TV”, försöker jag…
  2:a världskriget verkar vara den enda väpnade konflikt TV-producenter känner till. Undantaget skulle väl vara de enstaka skildringarna av kriget i Vietnam och första världskriget. Brittisk TV kan iofs emellanåt avhandla Falklandskriget från olika(?) vinklar.
  Axess-TV förtjänar en eloge. Ofta föga TV-mässiga inspelningar av lärda föredrag men jag håller dem mycket högre än den 50:e visningen av (AI-kolorerade) filmsnuttar i ”Andra världskriget i färg”. (Vad är det med dessa taskiga färgläggningar som tycks göra dem intressantare?) Axess-redaktionen hittar också andra källor att ösa ur än de större kanalerna. Förmodligen har de någon som talar franska!
  Nä, det blir allt oftare DuTuben som får svara för bildningsunderhållningen.

  • YouTube funkar oftast fint för mig också. Jag kör sökorden documentary och ev. intresseområden jag vill åt. BBC har en hel del där. Jag vet inte om du känner till sajten History Hit? De har en uppsjö dokumentärer (och en massa Hitler-TV). 😉 Är du ny kan du ta en gratismånad.

 2. Ja dokumentärer är att föredra, tappat bort mig lite där känner jag nu när jag inte bor själv längre och vi ser på samma program. Får skärpa till mig 🙂

 3. Robert

  Jag kan inte låta bli att tänka på vad som hade hänt om Adolfs föräldrar hade använt kondom den ödesdigra natten.

 4. Ja kondomer är bra mycket bättre än Hitler. Helt sant och regn är mycket bättre än snö säger jag idag när det snöar och jag inte bytt till vinterdäck.

 5. Jag saknar dig så mycket fast jag inte vet vem du är. Allt väl?
  MVH Elin B

  • Allt väl, Elin. Tack för din hälsning. Studier och nytt arbete har kommit i vägen den sista tiden. Vi får se när jag får tillfälle och lust till lite textskrivande härinne. Kram på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s