Cold turkey

Dags för nya rutiner. Nu måste jag banne mig lägga om kurs annars går det rent åt helsicke. Kroppen passiv och tung, skallen rusar som en turbomotor, varje dag samma sak.

Sover illa, vaknar mitt i nätterna, ligger och glor i mobilen, läser en massa skit. Blir uppjagad över världens tillstånd. Somnar i gryningen, vaknar igen, känner mig krockskadad.

Om dagarna: alldeles för många timmar på internet; tv-nyheter, kvällstidningar, sociala medier. Allt tas in, huller om buller, elakheter och ytligt tjafs. All denna kränkthet, allt vansinne, bisarra övertydligheter och groteskerier.

Oro, ilska, sorg. Över min situation, mina vänners situation, över världens tillstånd. Till slut klarar hjärnan inte av att göra nån skillnad, allt blir en soppa av elände och hjärtat skenar och tankarna vilar aldrig – allt medan jag sitter passiv, tung och splittrad.

Så – dags för nya rutiner. Jag ska bli min egen officer. En sadistisk liten fan. Jag ska ryta åt mig själv. Utmäta disciplinstraff om jag inte lyder.

Det är ju höst – min högst efterlängtade tid. Varför solkar jag ned den med en hysterisk massa skit?

Det är dags att städa ut det som ställer till det. Som stjäl och förstör.

Från och med nu: mer fysiska möten med vännerna, inte via sociala media.

Lägga undan mobilfan. Det är ingen snuttefilt.

Stänga ned internet flera timmar om dagen.

Frisk luft. Promenader varenda dag – även om det tar emot och regnet pissar ned.

Ordentlig mat, inget mer junkfood. Jag blir fet och olycklig och tycker illa om mig själv. Och alla andra på kuppen.

Läsa böcker! En enda story åt gången, från pärm till pärm. Inte som nu; datorn påslagen, en eller ett par tidningar bredvid, mobilen i näven, hoppa mellan alltsammans som en påtänd ekorre.

En.Enda.Story.Åt.Gången.

Och så skippa nyheterna en vecka. Går det? Kommer jag ohjälpligt efter om jag inte vet vad som sker i världen? Men jag vet ju vad som står där redan, det är ju samma förbannade soppa varje dag. Jag vet ju det. Så varför kollar jag, flera gånger om dygnet, ibland flera gånger i timmen? Blir världen bättre då? Blir jag lugn då?

20180912_140757

”Stoppa världen, jag vill kliva av…”

4 kommentarer

Under Uncategorized

4 svar till “Cold turkey

 1. Hej!
  Jag kände precis som du och stängde ner. Inget FB eller Instagram. Tv:n urkopplad sen ett halvår tillbaka. Och jag saknar inget! Jag har en blogg som jag skriver i när jag känner för det och utan kommentarsfält.
  Jag följer bara ett par bloggar, bl a din🤭. Och lyssnar på P1 mest.
  Tack för fin läsning!

  • Starkt jobbat!
   Jag älskar ju internet, tycker det är en av världens bästa uppfinningar sen hjulet, men samtidigt avskyr jag det. Allt är ju en fråga om bruk – eller missbruk. Så vi får se hur det går framöver, men hellre bloggskrivande än nyhetsknarkande.
   Tack själv, Susanne. 🙂

 2. Oj nu har du skrivit det så alla dina bloggvänner har sett hur du ska göra i fortsättningen och det blir ju liksom ett kvitto och du måste göra som du sagt Lycka till kära vän. Jag gillar internet men ägnar varje morgon en timme till det innan jag går ut och ägnar mig åt annat. Just nu är det plocka tranbär, plocka språngticka och stöka i trädgården som gäller. Gå ut med dig så känns det nog bättre.

 3. Har samma sjuka som du och jag tror att vi är många. Det där att inte kunna läsa en bok utan att var tionde minut göra en paus för att kolla vad som pågår i mobilen. Inte mycket, blir svaret varje gång. Och jag är som du, jag gillar internet. Men det är ju du som måste styra nätet och inte nätet som ska styra dig. Jag behöver definitivt en plan jag också. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s