För mycket marmeladfärger

Idag föll den första snön några kilometer härifrån. Själv gick jag i två plusgrader, snålvind, regn och solsken.  Ja, solen sken medan regnet föll. Det är väl som det ska så här års.

Jag har fortfarande inte kommit igång med de sedvanliga höstrutinerna. Det har varit för varmt, för soligt, för mycket marmeladfärger ute i naturen. Inga virrar, inga tända ljus. Men de skotska filtarna ligger framme, den tunga gråblå från Högländerna och de tunnare i merinoull från Shetland. Jag lindar in mig som en kåldolm, myser, slänger dem av mig när det blir som en herrturk därunder. Vilket det ju blir nästan med en gång. Jag klappar på fårskinnen. Räknar raggsockorna. Ska nog klara den här vintern också.

Igår var jag låg, oväntat, för första gången på länge. Melankolin och ensamheten slog ned över mig som ett ledset vingpar. Jag vet inte varför och det störde mig lite. Det är lättare att känna sig låg om man vet varför. Eller?

20161222_130213

Sen sov jag i elva timmar. Gick upp, rätade på ryggen och kände efter. Melankolin var väck. Den fågeln hade flugit sin kos under natten. Idag fiser jag runt, steker potatis, går ut i det iskalla duggregnet under solen, tittar på marken och löven som fortfarande ligger som kokt marmelad överallt… Ingen snö ännu. Inte här. Men några kilometer härifrån…

Inne i muminsalongen tänder jag lamporna, de små, de med varmgult ljus. Lyssnar på musik som lägger sig som varma boarmar i hörnen, gör limekräm till fisken, tummar på ”En fest för livet” men kommer mig inte för att läsa ut den… Förstår inte Hemingways storhet. Han är inte dålig, inte alls. Men jag förstår inte vad som gör honom så stor i vissa människors ögon. Han skriver mycket skit om Scott Fitzgerald. På ett låtsat ömsint sätt. Om Zeldas dåliga inflytande på Scotts arbetsmoral. Om hans hypokondri och hans oförmåga att tåla alkohol. Jag läser för att det handlar om en tid som intresserar mig mycket: 20-talets Paris. Men mest steker jag potatis. Gör limekräm till fisken. Och är tacksam för avsaknaden av melankoli.

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “För mycket marmeladfärger

  1. Lammull ekar jag tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s