Vad hände?

Jag tänker på hur det var när jag växte upp. Min första bästis, när jag var 4, kom från Kolari i norra Finland och kunde inte ett ord svenska. Jag kunde inte finska. Vad spelade det för roll? Vi satt tajt ihoplimmade i många år. I kvarteret där jag bodde fanns österrikare, finnar, tyskar, greker och ännu fler finnar. En och annan turk letade sig till stan. Arbetsinvandrare. Flyktingar.

Vi blandades lite huller om buller och det gick fint. Vi snackade inte så mycket skit om varandra, vi respekterade varandra; vissa umgicks, andra undvek varandra noga men utan sidoblickar, det skedde i en slags lakonisk, tyst överenskommelse. Vissa lärde sig svenska, andra brydde sig inte utan höll sig till sina egna enklaver. Men det var aldrig nåt jidder. Varenda kotte jobbade på bruket. Järnverket. Allt, precis allt, handlade om järn och stålframställning. Sedan århundraden tillbaka.

Jag växte upp i Bergslagens skogar. Det var som det skulle. Finlandssvenskarna sjöng i mitt ena öra, purfinnarna i det andra. Jag brydde mig inte. Mamma var norrländska, farsan från Gävletrakten.

Sen kom båtflyktingarna från Vietnam. Och flyktingarna från Somalia. Det knorrades lite i stan men å andra sidan blev det tomma lägenheterna uthyrda och några kontroverser att skriva in i historieboken blev det aldrig. Själv lämnade jag orten för större städer ute i världen. Platser där jag fortsatte umgås med flera nationaliteter, utan att tänka på att det skulle kunna vara fel. Det var ju bara så det var. Folk blandas. Det som räknas är hur man uppför sig mot varann, inte vad som står i passet.

Idag, när jag snokar upp gamla kontakter på sociala medier, t.o.m. släktingar som jag tappat kontakten med, ser jag att många av dem sällat sig till SD-pöbeln. ”Alla invandrare är lort och ska fördrivas, om man så måste sätta eld på flyktingförläggningarna.” De där jag umgicks med som barn, vi som var en skara ungar som rände runt och besökte varandras hus varje dag, ett gäng ungar av blandade nationaliteter… de flesta tycks nu ha glömt sin uppväxt. De vältrar sig i hat och frustration, uppvisar en kortsynthet och stupiditet som är omöjlig att greppa. Vad i helvete hände?!

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Vad hände?

  1. Ja, det kan man verkligen fråga sig. Det som fungerade och var naturligt när ni var barn blir plötsligt helt galet nu. Hur kan människor förändras så?

  2. Ja vad händer med folket. Var tog all vänlighet vägen och att främlingshetet blommar mer än vanligt. Tråkigt att det skulle bli så

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s