Det Kungliga Rappet

Ett kärt folknöje bland svenskarna, större än Stockholms slotts vaktavlösning, var den årliga symboliska bestraffningen av de aderton som alltid ägde rum den blåsigaste dagen i april. Hela den svenska Akademien samlades traditionsenligt på Stortorget och fick dra ned byxorna inför kungen som med sitt ridspö gav var och en ett rejält rapp över skinkorna. Allt till folkets stora jubel!

Därefter fick ledamöterna tåga tillbaka in på Börshuset och återgå till sitt arbete. Det Kungliga Rappet var en symbolisk handling vars syfte var att påminna ledamöterna om den ed de en gång svurit att på livstid tjäna Akademien och dess stadgar samt den ödmjukhet de skulle visa inför sitt ämbete. Det Kungliga Rappet skedde till åminnelse av den stora krisen i april 2018 då den svenska Akademien glömt allt vad snille och smak hette och istället ägnat sig åt skolk, jäv, översitteri, offentliga smädelser och verbala avrättningar medelst underhaltig retorik.

Den dåvarande konungen, Carl XVI Gustaf, en illiterat dyslektiker som så ofta varit föremål för löje, lär ha njutit i fulla drag då han äntligen fick bestraffa den intellektuella eliten inför öppen ridå. Den första bestraffningen lär dock ha varit betydligt råare än de påföljande årliga upprepningarna. I historieböckerna kan man läsa att Carl XVI Gustaf utdelat lika många rapp per stjärt som det fanns stolar i Akademien. Alla lär ha fått smisk 18 gånger! Sedan Det Kungliga Rappet infördes i april 2018 har svenska Akademien alltid visat en enad front utåt och gjort sig kända för sitt oklanderliga uppförande mot varandra och sitt ämbete.

 

Annonser

3 kommentarer

Under Uncategorized

3 svar till “Det Kungliga Rappet

  1. Det såg man inte komma, kungen som rappare.
    Sorry.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s