Sagan om Frigida Ida, Kapten Förhud och Killer

Frigida Ida ligger i sängen, hon har en dålig dag. Hon har alltid dåliga dagar.

Vid hennes fötter ligger katten och blänger dolskt, sådär som katter alltid blänger på frigida fruntimmer. De är värre än karlar, tänker Frigida Ida och kliver upp. Föser katten åt sidan.

Ute blåser full storm, i hennes hjärta är det lugnt och tyst. Inte en krusning på ytan, snarare ett tunt täcke av frostnupen stiltje.

Man kanske borde flytta norrut, tänker hon. Upp på ett berg. Sitta och idissla något nyttigt krafs som växer på fjället och känna sig stark och levande.

Hon står vid köksbänken och slevar ned kli och kruska i en stor porslingskopp, sådär som frigida fruntimmer gärna gör om morgnarna. I kylen ligger en flaska champagne på kylning. Den har legat där i ett halvår nu. Hon rör den inte. Hon är Frigida Ida. Vad ska hon med champagne?

När telefonen ringer vet hon att det är Kapten Förhud. Han har provat att ringa nu i flera veckor. Hon svarar inte. Står där bara och lyssnar när signalerna går fram, räknar dem tyst en efter en tills de tystnar.

Kapten Förhud är galen. Det visste hon i samma ögonblick hon såg honom. Jobbar på både krematorium och i djuraffär. Två jobb. Varför har man två jobb? Tänker Frigida Ida där hon tuggar länge och väl på sitt kli och sin kruska. Det blåser värre än någonsin utanför men hennes bröstkorg häver sig lugnt.  Känslorna ligger stendöda.

När hon lämnar lägenheten snubblar hon på katten och slår framtanden i dörrposten. Frigida Ida har alltid dåliga dagar.

*

Kapten Förhud har stort rött skägg. Han jobbar deltid i en djuraffär och på krematorium. De skift han jobbar ensam går han ofta omkring naken på krematoriet. Det är så varmt. Och han tycker så mycket om att vara naken.

I djuraffären får han ibland underliga tankar.  Vad händer t.ex. om han stoppar in sin penis i djurburarna? Han har provat några gånger. Som den där dagen då beostararna gick amok. Han stoppade helt sonika in sin penis i buren och de blev dödstysta. Faktum är att de satt tysta hela dagen, långt efter att han dragit upp gylfen.  Kapten Förhud har en makalös penis. Den kan göra trick. Han är stolt över den, talar med den varje dag. Han tror sig kunna tämja lejon med den. En dag tänker han testa det också.

Men nu är det hög tid att åka till krematoriet. Bränna på ugnarna. Lyssna på Händel. Han spelar ofta Händel för döingarna. Tycker det känns passande. Utom ibland, när han har druckit. Då vill han bara lira Blade Runner med Robert & the Punchdrunks på full volle. Det gör han också. Det slår aldrig fel. Han skyfflar lik och får lust att ringa Frigida Ida. Naken, ståendes framför ugnen. Det ska hetta rejält, annars räknas det inte. Tycker Kapten Förhud.

*

Killer jobbar inom hemtjänsten. Hon är mycket omtyckt av gamlingarna. Inte bara för att hon aldrig städar hos dem. Det har hon inte tid till. Istället kliver hon in hos dem med bandspelare. Erik, Märta, Hugo, Oscar och Ingeborg, de har vant sig nu. Vid Killer och hennes bandspelare. Hon bandar deras samtal. De skiter i städningen, allesammans. De snackar sex. Killer bandar deras knullminnen. Sen lyfter hon sin lön från kommunen. Det är en utmärkt ordning. Fungerar väloljat och smidigt som ett gammalt dansband.

Erik, Märta, Hugo, Oscar och Ingeborg tycker Killer är det bästa som hänt på flera år. Kommunen tror Killer far fram med golvmoppen. Kommunen har inte en susning vilket ju passar Killer fint. Det passar också Erik, Märta, Hugo, Oscar och Ingeborg fint. De skiter i sina skitiga golv. De vill minnas. Hur det var. När det hände något. När det gick som fyrverkerier om nyårsnatten! Kärlekens alla explosioner och regnbågar.

Killer drar ur dem rubbet, allt det spännande, allt det där kladdiga och svettiga som gav livet mening och skärpa. Erik, Märta, Hugo, Oscar och Ingeborg tycker inte att rena golv är det som kröner deras liv så här strax innan de ska dö. De vill minnas sina orgasmer. Och minnas igen. Deras små hjärtan klappar som kastanjetter de dagar Killer besöker dem. Deras skrynkliga kinder färgas svagt rosa. Killer låter bandspelaren stå på, hon är obarmhärtig med sina frågor. Allt ska ut, allt!

Varje vecka klipper hon ihop deras berättelser och lägger i brevlådan hos sin granne, Frigida Ida. Det tänker hon fortsätta med tills de har dött allesamman; Erik, Märta, Hugo, Oscar och Ingeborg.

*

Kapten Förhud kommer hem. Varje kväll efter jobbet hetsäter han salta kex. Utan smör. Hans framtänder gnager sig igenom de spröda kexen som en galen ekorre. Han känner sig speedad, kan inte sluta. Salta kex och Nick Cave på hög volym. Hans vardagskvällar, de kvällar då han landar i sin kropp och känner sig nära existensens kärna. Så långt ifrån de döda kropparna och ugnarnas hetta. Så långt ifrån reptilerna och gnagarna och fåglarna. Så nära det vibrerande vita ljuset. Salta kex, minst 100 stycken! Han rapar och tuggar vidare. Nick Cave mumlar i bakgrunden om något som är konstigare än vänlighet. Kapen Förhud ser ned på sin penis. Den vilar sval, begrundande i hans knä. Han nickar mot den. Tystnaden är talande. Hans röda skägg fullt med smulor. Imorgon är en ny dag. Då ska han tillbaka till krematoriet, jobba fram till lunch. Det är visst en massa gamlingar som dött i veckan. Stranger than kindness.

Han trevar efter mobilen. Kanske dags att ringa Frigida Ida igen?

 

Annonser

10 kommentarer

Filed under Uncategorized

10 responses to “Sagan om Frigida Ida, Kapten Förhud och Killer

  1. Tack för underhållning på Swebus! Men fortsättningen? Vill höra allt om deras vidare liv!

  2. Nica

    Du är så otroligt grym. Jag älskar ditt sätt att skriva. Ingen framförhållning, inget är förutsägbart. Man måste läsa varje ord. Toppklass!!

  3. oj oj oj du är verkligen fantastisk i ditt skrivande. Helt suverän. Vad får du allt ifrån egentligen?

  4. Den stack ut! Eller in 😉 Bravo!

  5. Vilt och underbart! Vill ha mer!

  6. Elin Bergström

    Hej. Vem är du? Var hittar jag böckerna du skrivit? Hur bokar jag en inspirations/skrivarkurs hos dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s