Kaninfoster, njursten och hjärna i smörsås

De viktorianska männen uppmanades att ta ut en brandförsäkring på frugan eftersom  krinolinerna var så vida att kvinnorna lätt kunde fatta eld när de vände sig om i stugan i närheten av en öppen eldstad.

Och på 1600-talet uppmanades krasslig överklass att bada i rödtjut med malört. Var man törstig så var det ju bara att dricka upp badvattnet samtidig… eller efteråt.

Se där, två små pigga scener ur historien som visas i den engelska serien ”Supersizers”. Och vad är då det? Jo, det är inget annat än föregångaren till svenska ”Historieätarna” med Lotta Lundgren och Erik Haag… som för övrigt ska komma i en trejde säsong, om man får tro svt.

Men originalet, från slutet av 00-talet, är minst lika bra. En man och en kvinna äter sig igenom århundradena, så autentiskt som de bara kan. Med allt vad det innebär av urgröpta kalvögon i närbild, itusågade skallar under grimaser och jubel, ut- och invända lammtestiklar från 1500-talet och annat smaskens.

Hur känns det egentligen att suga ut tuppens ögon ur skallen och svälja dem? Hur smakar hjärna i smörsås? Kolla in ”Supersizers” så får du svaret.

I serien äts det utav helvete. Men om ni vill ha inslaget med Erik Haag där han visar rumpan så kan ni glömma’t, det här är ändå britter. För säkerhets skull mäts programparets värden hos en läkare i början och slutet av varje avsnitt. Det är intressant. Fattar ni hur vanligt det var med njursten på 1600-talet just på grund av att födan hos överklassens män var så groteskt proteinrik? ”Operationen” bestod i att man band fast patienten i en stol, förde upp ett verktyg via penis och med våld drog ut stenarna. Det krävdes minst två man för att hålla patienten på plats i stolen men lyckligtvis svimmade denne inom några sekunder pga smärtan. Att karlarna sedan ofta dog av infektioner är en annan historia…

Den s.k. medeltida fastan innebar inte fasta såsom vi tänker oss den utan en diet bestående av fisk och föda som kunde jämställas med fisk, såsom kaninfoster! Så när ni läser i historieböckerna om hur de stackars satarna fastade stup i kvarten innebar det i praktiken bara att de avstod från att käka kött.

”Supersizers” är en skön serie med mycket humor och mycket historia. Gillade du ”Historieätarna” bör du ge originalet en chans också, trots avsaknaden av Erik Haags nakna röv. Eller kanske just därför.

Och det där svenska avsnittet om 1600-talet där levande grodor kommer upp ur pajen… no, no, no, det är inget nytt. Det är en complete rip off av det engelska avsnittet.

Men när man väl fnissat sig igenom programledarnas kamp att sätta i sig kokta kalvöron och annat märkligt, kan man ju fundera över vad framtidens människor kommer att säga om det vi äter idag.

Kommer vi att väcka samma äckelreaktioner om femtio eller hundra år? Kommer vi att avfärdas som komplett galna? Troligen.

Du finner ev. serien på Netflix eller något liknande. Annars får du väl googla. Youtube har en otextad version ute av varierande bildkvalitet. But it’s worth a try, framför allt i väntan på ”Historieätarna”, säsong 3.

Här är ett smakprov.

Lämna en kommentar

Filed under Arty farty de luxe, Film och TV, Recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s