Från naturporr till Tjernobyl

Kommer ni ihåg 70-talsposen i porrtidningarna? Jag minns bröstvårtor stora som ölunderlägg. Blanka damer med afrofrisyrer och skära läppar både här och där. De låg på rygg med knäna vinklade som grodben, fötterna ihop och båda händerna mellan benen.

Jag kan inte ha varit mer än fyra, fem år när jag hittade brorsans tidningar gömda bakom elementet i badrummet.  Jag sa inget till någon men skärskådade allt lika noggrant som volangerna på min barbiedockas klänningar. En tid senare var jag fullfjädrad konnässör. Jag kunde skilja ett wienskt ostron från florentinskt utan att blinka. Jag hade pejl på femuralt och oralt och så guldfisken…

70-talet alltså. Vilka tider. Bonnromantik och konstiga bilder med danska husdjur inblandade… Det var orakat, det var naturscenerier och så förstås de där svartblanka damerna med jättestora huvuden. Det var då när Olof Palme fortfarande levde. Ja, och så han, Ricky Brusch i tajt leotard med svenska flaggan på. Tack brorsan! Din tonårslusta gav mig inblick i en värld långt bortom dockhusen. Men åren gick och en dag såg morsan lite tillsnörpt ut och tidningarna var försvunna och brorsan flyttade hemifrån. Och nu till vädret. Visst har det blivit varmt igen?

Ja, ja, när man själv blev lovlig stod nya tider för dörren. Det var non smoking generation, AIDS och knytblusar. Det var inga fler tjejer med sånt där vitt över sig som såg ut som såsen vi hade till lutfisken varje jul. Nu åkte mintgröna träningsoveraller på och benvärmare till förbannelse. Det var slut med vidöppna skrev ty nu skulle det kniiiipas. Det var påklätt och nymoraliskt, man skulle dricka skumpa redan i farstun. Ta i hand och säga ni hemma hos kompisens föräldrar. Palme var skjuten och Ricky Brusch talade inte längre ut i media om sina 17-timmars erektioner. Tjernobyl fick oss att sluta äta svamp och allt blev jättefarligt – fast i pastell förstås – och man skulle satsa på sig själv och skita i andra. Själv skaffade jag korsett, plastsmycken och hade blålila hår.

Alla köpte svindyra lägenheter, båtar och aktier. Ingen verkade ha så mycket tid över för naturporr längre. De danska husdjuren fick gå till slakt. Bertil Svensson intog rutan istället, klippte sig i fingret och fick kärringarna på fall. Han visste nog inget om vad man kunde använda danska husdjur till. Men han var visst en jävel på pelargoner.

På söndag har de lovat regn. Är det forfarande sommar? Det gäller att hålla melankolin stången, det gäller att tänka på grodor och florentinskt, guldfiskar och ostron. Bröstvårtor som flyter ut som skära pölar över blanka kullar och med samma färg som jordgubbar i mjölk. Eller styva som patronhylsor i svartnad mässing. Ja, herregud, det gäller att ta fram sin poetiska ådra när en säsong långsamt vittrar sönder och övergår i något annat. Kom nu ihåg vad jag har sagt.

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Från naturporr till Tjernobyl

 1. peeela

  Fantastiskt ! Precis så var/är det !

 2. livetjustnucom

  Jag tänker att vi måste vara jämnåriga. Minns klasskamratens storebrors tidningar. Och hade mintgröna benvärmare. Till pumps. Herregud!
  Det var tider det. 😁

 3. Klockrent som vanligt när LB är i farten 🙂

 4. dr. no

  Så många porrtidningsgömmor ute i skogarna därhemma som vi, som naiva nyblivna fotbollsproffs som tror karriären ska hålla för evigt, vaskade i trygg förvissning om att nästa dag skulle bringa nya skatter.

  Så sitter man här med nostalgin, efterklokheten och knäskadan som enda sällskap.

 5. Anne Kaarina

  Underbart underhållande och träffsäkert 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s