Men alla kan ju inte jobba på af och a-kassan…

I Sverige är en arbetslös människa att jämställa med en kriminell. Är du arbetslös är du misstänkliggjord i andras ögon. Du ska övervakas och bestraffas för minsta ”överträdelse”. Reglerna för vad som är överträdelser är luddiga, de bestäms ofta från gång till gång av en anställd på antingen arbetsförmedlingen eller a-kassan. Men straffas ska du. För att vara arbetslös idag i Sverige – det är krimninellt, se. Fy på sig, B-människa där!

Ja, hur ska man annars tolka den vansinniga politik som förs just nu? Läser idag i tidningarna om ”ännu hårdare tag mot arbetslösa”. Vadå ”hårdare tag mot”? Vad har folk begått för brott? Ja, just ja… de arbetar ju inte. Fy, fy, fy.

150 nya tjänster blir det nu hos landets a-kassor. För med nya ”hårdare tag” och ännu fler och luddigare regler så förväntas antalet ärenden öka från 5000 till 160000 årligen hos a-kassan! Jamen så fint, 150 nya tjänster. Och ännu mer pisk över den arbetslöses rygg.

En gång i tiden var arbetsförmedlingens uppgift att hjälpa till att få fram och förmedla arbeten. Det hörs ju på namnet. Men idag ägnar de sig huvudsakligen åt att utfärda bestraffningar efter eget godtycke. Samt ”arbetsmarknadsfrämjande åtgärder”… diverse kommunala rum som upplåts åt de arbetslösa där de ska leka syjunta eller ”lära sig skriva ett cv”. Helst i flera veckor. Jag förstår mycket väl varför denna koloss på lerfötter numera kallas ”arbetsförnedringen” i folkmun. Det är ju precis vad det är. När hörde du talas om någon som fick jobb via af senast?

Arbetsgivarna har lackat ur rejält på af och deras förbannande direktiv. En arbetslös förväntas nämligen söka ALLA jobb som finns, vare sig de är lämpade för det eller ej. För gör de inte det kan de gå miste om sin a-kassa. Stängas av. Hamna på gatan.
Ett direktiv som leder till att en tjänst som utannonseras också drunknar i ansökningar från icke behöriga/icke lämpade. Arbetsgivare har inte tid och råd att tröska sig igenom hundratals, ibland tusentals ansökningar. Så de skiter i att annonsera ut sina jobb via af.

Vad ska af göra då?
De får väl göra det som de är så bra på numera. ”Ta hårdare tag”, leta syndabockar. Varför inte ge sig på de arbetslösa? De som begått brottet att ha blivit sparkade, friställda eller överflödiga eller vad man nu vill kalla det. Kanske ska vi bara kalla dem brottslingar med en gång. Visserligen kan man tycka att det vore att bita den hand som i slutändan föder en – för utan arbetslösa ingen arbetsförmedling. Men logik hör ju inte längre hemma i sammanhanget så…

Fy fan!

Annonser

9 kommentarer

Filed under Uncategorized

9 responses to “Men alla kan ju inte jobba på af och a-kassan…

 1. Jag läste och tänkte precis detsamma. På något sätt skapas det jobb genom att någon måste läsa dessa rapporter. Hur ska dessa rapporter skrivas? Ska det fyllas i en blankett eller skrivas på frihand? Jag tänker också att det kommer uppstå problem i hanteringen. Jag tänker också att dessa rapporter som skall skickas in av den arbetslöse påminner mig on byrådirektiv, om diktaturer om övervakning och kontrollering. En människosyn som är förkastlig för det finns ingen tro på människans egen drivkraft. En disciplinering och en kontrollerande statsapparat. Jag blir rädd, varför är det ingen som ser vart vi är på väg?

 2. I Sverige silar man mygg och sväljer kameler! Vår äldsta dotter, nybliven journalist med framtidstro och ambitioner, besökte dem en gång och gick gråtande därifrån. Tack och lov slapp hon göra fler besök. Yngsta dotterns kontakt med försäkringskassan har visat sig bli en nästan farsartad följetong som säkert skapade en ny tjänst hos dem. Tack och lov slapp hon fler kontakter och är med arbete och friskt ben numera.

  Vem är till för vem kan man fundera över…

 3. Arbetsförmedlingen, försäkringskassan och hemtjänsten ska man akta sig för! Nu blev jag riktigt upprörd…

 4. Bra rutet syster! Finns inget mer att tillägga.

  Hälsningar från hon som malts till pulver av alla arbetsförmedlingar/försäkringskassor som finns i det här landet.

 5. Småländskan

  Instämmer i ditt fy fan!

 6. Fy fan är rätt uttryckt! Min son har ännu inte gått dit och registrerat sig, nybliven student som han är, utan jobb. Ingen idé säger han. Jag tror han har rätt.

 7. Jag besökte Arbetsförnedringen tillsammans med min thailändska svärdotter. Herregud … det var första och sista gången vi satte vår fot där. Och inte förstår jag hur de kan förmedla ett enda jobb (de gör de knappast heller vad jag har läst) De flesta skaffar sig sina jobb på andra sätt än genom AF i alla fall. Tänk vad fruktansvärt det också måste vara att arbeta där och följa alla de här ”lagarna och förordningarna” när man helst vill hjälpa någon till ett jobb. Usch ja .. Fy fan!

  … och Kram på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s