Mentala kalorier

monkeyJag får inte ihop det där riktigt… Vårt tappade fokus och samtidiga koncentration. Vi lever splittrade, hackar upp hela tillvaron i tunna slamsor. Zappar som blådårar mellan kanaler och webbsidor, blir rastlösa om inte ögat får ögonblicklig ny stimuli – samtidigt lägger vi ut bilder på detaljer, frusna ögonblick; en jävla kaffekopp, en giffel (titta vad jag äter just nu) nya skor, en väska.. (se vad jag precis har köpt). Hur går det ihop? Vad ska vi ha det till?

Jag är varken sämre eller bättre än nån annan.  Jag har lagt obegripligt mycket tid på sistone med att glo på andras bilder på internet. Skummar sidorna raskt, koncentrerat men ändå ofokuserat. Som när jag äter chips, maniskt, utan att tänka. Bilder på detaljer, oändligt många, utan sammanhang.

Bildar min hjärna sammanhang, sätter den samman bilderna till något vettigt, något jag kan använda till något?

Egentligen lär jag mig inget alls.

Inte ett dugg.

Men jag blir tillfälligt mätt av färg och form.

Sen dyker man ner där igen. I den där gyttjan utan sammanhang.

Undrar om vi får bråttom därför att det finns för mycket? Man kan missa något runt hörnet. I nästa blogg, nästa inlägg, nästa förbannade facebook-uppdatering, nästa kanal… Även om man hittar något bra och tankvärt så måste man genast vidare till nästa för… hey, det kan ju finnas något ännu bättre, nån annanstans?

Jag blir trött och mätt, orkar inte fokusera på något längre än ett par minuter… orkar inte stanna upp för att ta in större kontexter, analysera, reflektera… Går vilse, blir tom, trött och arg. Känner förakt för mig själv och andra. Leda vid alltsammans. Men mest av allt känner jag mig lurad.

Vi som borde kunna göra nåt vettigt av allt vi har inom räckhåll, vi tillverkar ren skit, ett makalöst oändligt flöde av skit; den billiga, tomma förströelsen utan kunskaper, utan empatier, utan frön till upptäckarglädje och styrka… flödet av skit är våra mentala kalorier.

Och av enbart kalorier blir vi lata, dumma, feta och ointresserade.

Vi förpassas till apstadiet igen… ough ough ough ough.

Fast det där var nog taskigt mot aporna…

är du på fejjan

12 kommentarer

Filed under Uncategorized

12 responses to “Mentala kalorier

 1. Så sant. SÅ sant.
  Vi är beroende av att få gillatryckningar. Och får vi dem inte inom några minuter finns vi inte.
  Läskigt när man tänker på det.

 2. Då är det skönt att välja bort lite.

 3. Halleluja! Precis så! Jag saknar att fastna i gyttjesamtal som ständigt suger en kvar, kräver mer än bara ögonblicksbilder och -intryck.

  • De blir färre och färre. Snart vet vi inte hur man gör… Folk kan ju inte ens föra ett samtal emellan sig längre utan att samtidigt sitta och pilla på sina jäkla telefoner.

 4. Har aldrig riktigt brytt mig om det där. Blir bara yr i huvudet. Och trött.
  Sållar, det är det jag gör.
  Har för det mesta kört mitt eget race, men visst, det händer att jag också fastnar i sådant som är mindre nyttigt för ens eget bästa…

  Ta det lugnt, Blå.

  /Marie

 5. Det är taskigt mot aporna …
  Kram!

 6. Pingback: På pricken så här är det | SKATANS TANKAR

 7. Felet är att det är alldeles för mycket att välja på av allting. Inte bara tvprogram. Titta på hyllorna i affärerna med massor av samma grej men olika märken. Vilket ska man ta.
  Tur att man bor här i skogen och slipper välja så mycket i vardagslivet, här är det mest om man ska dra hem ved från skogen eller klippa gräs. Och du. Ibland tror jag aporna och de andra djuren är betydligt klokare än vi

 8. Marguerite

  Sant. Det blir liksom bara luft av alltsammans, inget består, allt flyktar bort bland värlsarna som rulla, som Heidenstam skrev(denne bortglömde poet). Tänk förr, när man verkligen träffades och byggde folkets hus, biografer o folkparker, det fanns så mycket ogjort..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s