Ett ljus i rumpan?

När jag en gång i min inte fullt så ljufva ungdom arbetade på ett stort företag för fotografi (jamen, låt oss kalla det Fuji) fanns där bland mycket annat en stol (inte olikt en tandläkarstol) som kunde tippas bakåt i vinkel x. Däri kunde så personal halvliggandes kika upp på framkallade fotografier som rullade på ett band. Ja, det här var nämligen på den tiden då vanlitt fölk skickade in sina filmrullar för att få dem framkallade på papper. Så rullbandet som snurrade i x antal meter i minuten bestod av framkallade semesterminnen, födelsedagsfiranden och naturscenerier. Den som låg bakåttippad i stolen i vinkel x  gjorde detta i korta pass. Max en halvtimme innan avbyt. Ty man blev lätt yr av alla bilderna som skulle kollas i hastighet av x meter i minuten. Och vad var det då som skulle kollas?

SNUSK såklart! Ty SNUSK skulle omedelbart rapporteras. SNUSK fick inte framkallas hur som helst, SNUSK skulle meddelas myndigheterna. SNUSK kunde vara styckmord och pedofili och andra numera så kulturtrendiga teman.

Detta kommer jag att tänka på när jag beskådar ljusterapi-stolen från 1930-talet. De har egentligen inte ett smack med varandra att göra men hjärnan är nu en gång så funtad att den tar sina hopp och skutt som den vill. Åtminstone gör min det.

Men deppade människor under 30- och 40-talen kunde alltså ordineras en stunds ljusterapi i den här mackapären. Tydligen var det kroppen som skulle utsättas för glödlampornas sken och icke hufvudet ty det skulle sväva lite ovanför det hela. Men genom de små hålen i stolsitsen skulle tydligen, om jag tolkar detta korrekt, stråla upp ett ljus i rumpan, och livsandarna därpå vända åter… För att inte tala om de vita och blå lamporna som bestrålade bålet. Och varför skuttade så min hjärna till inför denna syn?

Jo, ty det enda SNUSK jag kan minnas från Fuji var mannen med stearinljuset i stjärten under sitt 50-årskalas. Det skapade stor munterhet på arbetsplatsen den där gången… Men det var då det. Liksom terapin för 80 år sedan hade sina ljusa idéer om hur man muntrade upp den stackars lilla människan i en mörk tid…

Det är november, folks. Årets i särklass mest värdelösa och trista månad. Tips på hur man lyser upp tillvaron och hjärnans dystra stigar tages tacksamt emot.

Annonser

15 kommentarer

Filed under Arty farty de luxe

15 responses to “Ett ljus i rumpan?

 1. Ett ljus i rumpan skulle nog lysa upp tillvaron. Under förutsättning att det var tänt. Annars vet jag inte. Jag försöker ignorera månaden. Går så där kan jag säga.

 2. Du lyste upp min novemberdag med råge … svårt att slå det och ge tillbaka … men du får en VARM omfamning i alla fall en GLÖDHET KRAAAM i höstrugget!

 3. Åh blå, här har ju blivit grönt – bara det glättar ju upp stämningen! Det enda som hjälper mot november det är att låtsas att det är en helt annan månad. Maj t ex. Nej, det var inget bra råd. Du vet redan: Bra musik, god wirre, fötterna på fotpall, pläd och slutna ögonlock. Sedan kan man nog nästan ta sig precis vart man vill… o så kan man kryssa dagar på en väggkalender. Kram med lite saltstänk från Götlaborg.

  • Grönt är skönt. Lika sköna som dina tips… önskar ibland jag att jag slapp pendla mina fyra timmar om dagen till jobbet och bara kunde vara hemma i värmen och gona mig… med slutna ögonlock, pläd och bra musik. Nå, innan man vet ordet av är man väl pensionär…

 4. Nåja, för snuskhumrarna måste digitalkameran vara guds gåva till mänskligheten!

  Varmt rödvin fungerade kanon i Prag. Men jag vet inte om det skulle få samma effekt här hemma i hålan…

 5. Tomtenietzsche

  Underbart med upplysning! Sexualupplysning!
  Att bränna sitt ljus i båda ändar – jag trodde att det var ett ideomatiskt tryck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s