Största möjliga tysssst..nad…

Tystnaden är mäktig, kompakt. Luften sval och ren. Mörkret bryts av två gatulampor men för övrigt är allting svart. Jag vet att det rinner ett vattendrag där ute i mörkret, jag hör hösten susa tungt i de stora lövmassorna… På andra sidan ån och träddungarna finns havet. Någonstans därute i mörkret. Men det är tyst nu. Allt är tyst.

Hur beskriver man känslan av något man saknat i åratal och så äntligen funnit? Jag kan ju inte ta in det helt ännu. Lugnet och tystnaden efter alla år i centrum av städer… Det är något från barndomen som snuddar vid mig, minnet av de förhatliga långa vinternätterna, de enorma granskogarnas svåra tyngd… de nuddar vid mig men når inte så långt in att de gör ont. Jag har lagt det där bakom mig nu men sökt mig en ny tystnad – min tystnad – på mina egna villkor. Ikväll verkar det som om jag funnit den.

Står på min nya balkong, kvällen till ära iklädd päls mot oktoberkylan. Jag röker cigarr och håller den rundade konjakskupan med båda händer. Det är höst och jag fyller år och gatan utanför vilar i välsignad tystnad. Jag har inte rökt cigarr på två år. För två år sedan satt jag ute på kära ön och rökte om kvällen, för att fira att min väninna överlevt en svår förlossning och hennes son likaså. Jag rökte för att fira min födelsedag nästa morgon. Jag vaknade till nyheten att en gammal kärlek hoppat från fjärde våningen. Sedan dess har det inte blivit någon cigarr.

Men väninnan manade på. ”Du har något att fira nu. Du ska fira dig själv och allt du uppnått, allt du tagit dig igenom och allt du kämpat för.” Så då gör jag det.  Jag firar min födelsedag ståendes på min nya balkong om kvällningen, jag försöker greppa det svåra och det enkla i ett och samma andetag. Det är svårt att sätta ord på allt. På himlen syns emellanåt ljusen från flygplan på väg in mot Kastrup, där på andra sidan vattnet. Så bryts tystnaden av svaga kyrkklockor långt bort, jag sväljer det sista av min konjak och tänker att pälsen är bra mot kylan. Kliver in i värmen. Vemodig och lugn.

Allt går vidare. Imorgon kan jag bli vem jag vill. På den här gatan känner ingen mig.

21 kommentarer

Filed under Uncategorized

21 responses to “Största möjliga tysssst..nad…

 1. Grattis, vännen. Nytt år, nytt rum, nytt liv. Allt är möjligt, vet du.

 2. Det låter fint. En ny start.

  Jag hoppas att doften från havet når dig där du står. Vad kan vara bättre än att få allt på en gång? Hav, träd, tystnad och närheten till civilisationen.
  Allt gott önskar jag dig. Av hela mitt hjärta.

 3. Jag känner mig så tagen av dina ord.
  Det är så poetiskt vackert att håret reser sig i nacken.

  Jag tror vi människor överlever svårigheter mer än vad vi tror.
  Livet är så oförutsägbart i all sin skörhet.
  Styrkan att kunna resa sig igen mot nya utmaningar tar tid, det
  får lov att ta tid.

  Tid för förändring, goda sådana, kommer i ens väg när man börjar se…
  Du är en sjujäklans kvinna med stort driv och jag hoppas
  alla dina drömmar kommer i din väg.

  Jag tror du befinner dig där nu.

  Jag tar en dubbelklunk och skålar med dig för allt det nya
  under din himmel och önskar endast det bästa för dig.

  /Marie

  • Hade helt glömt bort denna! Smarrigt. Doktorn ordinerar ofta helt rätt, kan omöjligt jobba på vårdcentralen…

   • dr. no

    Vårdcentralen?! Hur fan skulle jag kunna planera mitt machtybernahme om jag jobbade med att skriva ut penicillin till snoriga ungar dagarna i ända?

    Och den där Cavedängan har alltför ofta fått stå tillbaka för de andra spåren på albumet, som väl kanske är mer catchy, men alls inte lika desperata.

 4. Åh vad fint Blå! Tänk att jag känner igen mig, förutom cigarren och balkongen… tystnaden, det två gatlamporna, flygen som då och då lyser upp och kyrkklockorna i fjärran… vattnet om hörnet. Sökt och funnit – fridens boning. GRATTIS till dina år, ditt nya hem, ditt fortsatta liv. Må du behöva tända många garrar och svinga konjaksbägaren med jämna mellanrum från nu och framåt! KRAM din bloggpolare Loll

 5. Det låter underbart! Grattis på dig!

 6. Marianne Hoden

  Ha det som bäst, Grattis på Dig. Ö Piperulle.

 7. Att hitta hem vare sig det är en plats eller sitt eget inre är fint. Grattis på födelsedagen! Och till tystnaden. Jag gillar tystnaden så jag kan höra vad jag själv tänker.

 8. Grattis två dagar för sent! Men bättre sent än aldrig blir min ursäkt. Hoppas känslan ska bestå!

 9. Och så hon som har kommit på efterkälken rejält … sist men inte minst … grattis till ditt ”nya” liv och ett riktigt gott nytt år …

  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s