Kupongtjuven

”Mickes fuktiga och mörka lägenhet var belamrad med stöldgods, gamla trasiga möbler, spröda prydnadsföremål, dammiga gobelänger och travar av böcker som nådde upp till taket. Tunga guldramar stod staplade mot varandra och på den obäddade sängen låg etsningar. Från lampkroken i taket hängde ett kraftigt rep, som avslutades med en snara. I hans lya fanns flaskor, gifter, sprutor. Morfin, amfetamin, preludin, leodrin, fenedrin. Små vita piller. Motgift mot allt. Och stanken av alla hans dekokter slog ut i den fuktiga farstun, där råttorna kilade in och ut under trappan. När Micke var ute på stan hade han injektionsnålarna placerade i en rad på baksidan av rockslaget, skriver Birigtta Stenberg i sin roman.”

 Och just det här raderna sitter journalisten Christina Kjellberg och läser på Kungliga biblioteket. Hon är på jakt efter svaret på vad som hände hennes mormor under de svenska krigsåren. En mormor som tog livet av sig med cyankalium och vars historia tystats ned av familjen. Micke som beskrivs här ovan hette Per Michaelsson och kom att bli känd som Apelsinmannen i 50-talets Sverige efter att ha förgiftat apelsiner i ett mordförsök på pastor Kejne. Men nu handlar det inte om Kejne och heller egentligen inte om Apelsinmannen. Det handlar om Christina Kjellbergs egen mormor, Chris, som under 40-talet stal ransoneringskuponger på uppdrag av just denna Micke. Det handlar om Christina Kjellbergs försök att kartlägga mormoderns historia, som format både henne själv och hennes egen mor. Hon gör detta i boken ”Kupongtjuven”. Det är en välskriven berättelse om tre generationer kvinnor, en historia fläckad av hemligheter, alkoholism, utsatthet och självmord. Det är en skildring av flickan från Värmland som kom till Stockholm och hamnade i klarabohemernas allt annat än idylliska värld. Det handlar om en tragisk upprepning av ett mönster för henne själv och hennes barn och vad kriget gjorde med samhällets utsatta. Boken är hennes barnbarns sökande efter sanningen om vad som egentligen hände.

”Kupongtjuven” finns i pocket för några tior. Rekommenderas varmt. Läs den!

Annonser

8 kommentarer

Filed under Litteratur

8 responses to “Kupongtjuven

  1. Tack för tipset! Boken är nu beställd från bibblan. Bara en låntagare före…

  2. Tack för tipset! … Det låter som en bok som jag kommer att tycka är intressant … så jag ska också köpa eller låna den. Kram!

  3. godiva

    Ingen sån där feel good story va? Jag vågar inte.

  4. Fick boken från bibblan i går och den är väldigt läsvärd så tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s