Ost, ost, ett kungarike för en ost!

Egentligen borde ju Fabian Flänsost varit aftonens ciceron för handlar det om ost så är ju han Experten med stor E! Men Fabian svettas så mycket i sin gummidräkt nu under sommaren att jag lagt honom i kylrummet.

Jag besökte gommens orgasmnäste i Helsingör idag. ”Lynhjems Eftf.” som det så rart står tryckt i grönt på deras vita läskpapper. Lynhjems Eftf. – det är poesi för en ostälskare som jag. En affär fullspäckad med ostar och en doft som letar sig långt ut på gatan. De bjuder även på delikatesser i form av vin, chutneys, korvar och skinkor, marmelader, kex, senapsblandningar och annat. Samt mera ost. Det blir nästan lika bra som ett knull. Ett mycket gott alternativ faktiskt om man inte får nåt annat. Man kan ju alltid köpa sig lite ost, inte sant?

Idag blev det min jylländska darling, Vesterhavsost, som inköptes. Prova den om ni får chansen. Prova den om ni diggar fransk gruyère. För danska ostar kan vara mer än Svarta Sara och Gamle Ole. Länge trodde jag att dansk ost var detsamma som vämjeliga fotsvettsostar. Det är det alltså inte. De kan också vara som Vesterhavsost. Perfekt att dela i små tärningar och mumsa på om kvällarna med ett glas gott och lite kex till.

Men så föll jag också för en rökt äppelcheddar. Applewood.  Spännande nytt ligg, tänkte jag och slog till.

När vi så kom hem var denna lilla pärla mjuk och mjällig som en bondpiga. Tror jag det, efter fem timmar i väskan. Så som den livsnjutare jag är tänker jag nu hälla upp sommarens första lilla calvados, smaska ost och knapra rosmarinkex från Italien.  Det är mörkt i muminsalongen för lampan pajade precis. Jag har tänt ett par stearinljus. Det skymmer utanför.

Fönstret på vid gavel, luften tung och mättad. Nedifrån havet kommer de salta stråken emellanåt och svalorna piplar runt lite planlöst så där som de brukar.

Tror jag lägger fötterna på bordet…

Annonser

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Ost, ost, ett kungarike för en ost!

  1. … vaknade just … med fötterna på bordet och en ljuvlig gammal ostsmak i munnen … Mera Lilla Blå … mera … mera …

    • Du vaknar med gammal ostsmak i munnen? Vad har du då pysslat med, undrar jag stillsamt… och kommer samtidigt att tänka på den där filmscenen där hon (vem?) vaknar i bingen med sin lover boy och utbrister något om ”vems katt har använt min käft som kattlåda?”
      Själv vaknar jag alltid och doftar rosor. Jo, det är sant. Och herregud vad jag ljuger.

  2. Tack. Då vet jag. Den ska jag leta efter nästa gång!

    Och HERREGUD, calva, det minns jag inte när jag drack senast. Åååh, systemet nästa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s