Att få något sagt utan att säga allt säger mer än andra som säger alltför mycket utan att säga något

Jag har ett gäng ostar i kylen som luktar lavemang. Det har gått så långt att jag inte vågar öppna kylskåpsdörren utan att hålla för näsan. Men så kan det bli här i tillvaron.

Ser en timme Thåström på svt.play, inspelat i augusti förra året. Börjar fnissa när han plötsligt påminner mig om knugen när han skulle bortförklara sina påstådda sidoknull. Stammandet, slirandet, händerna som han gnider lite mot varandra, pustandet, blicken som flackar… Det är inte orden i sig, det är själva stilen… En konstig liknelse, jag vet. Men nån borde klippa ihop lite knugen med Thåström så skulle ni fatta. Om ni inte redan gör det.

Jag har försökt läsa Ulf Lundell igen. ”Vädermannen”. Men till slut gav jag upp. Det här var sista chansen han fick. Hädanefter läser jag inte en bok till av honom. Jag har försökt i tjugo år och säga vad man vill – jag har åtminstone varit uthållig och gett karl’n fler chanser än de flesta – men det slutar ofelbart med att jag blir förbannad på allt pladder. Han pladdrar värre än en hel skock kärringar. Har han ingen på förlaget som kan ta honom i hampan, säga åt honom? Får han ge ut oredigerade böcker bara därför att han heter Lundell? Så mycket svammel sida upp och sida ned om absolut ingenting! Jag får känslan av någon som tror att om han bara sitter och skriver x antal sidor eller timmar varje dag så blir det en bok och då är det bra. X antal sidor eller timmar varje dag betyder inte alls att det automatiskt blir bra.

Lundells musik har en stor och grundmurad plats i mitt hjärta. Minnena är många och fina. Så därför har jag fortsatt att försöka läsa honom också. Jag uppskattar honom för hans förmåga att fånga samhällsnuet. Ibland uppskattar jag några rader här och där då han beskriver naturen. Men däremellan dessa sjok av ord som inte leder nånvart. Jag vill ta fram en sax och klippa bort fyrahundra sidor. Bokstavligt talat. Förlagets flathet? Fan vet.

Skillnaden mellan att skriva mycket och att skriva stramt blir glasklar när jag följer Kerstin Ekman in i ”Mordets praktik”. En lysande liten jävel till bok. Iskall. Mångbottnad. Mycket outtalat där mellan raderna, man får vara alert och koncentrerad för att uppfatta allt. Ett mästerverk, så tunn den är. Så mycket doft och känsla den förmedlar. Ekman är så rasande skicklig i sitt yrke. ”Hon kan alla labyrinter”, för att citera en viss herre.

Jag planerar för en kommande vår med en räcka böcker av Hjalmar Söderberg och Hjalmar Bergman. Vill doppa mig lite i det tidiga 1900-talet. Behöver det. Känns som ett behov, ett begär och en belöning. Snart kommer en hel kartong på posten. Femton böcker! Och inte en enda Lundell.

Nog nu. Lördag afton. Osten luktar. Kandelabrarna brinner i muminsalongen. Jag bär yllesockor.

Annonser

12 kommentarer

Filed under Film och TV, Gubbar, Litteratur, Musik, Thåström

12 responses to “Att få något sagt utan att säga allt säger mer än andra som säger alltför mycket utan att säga något

 1. Min gamla arvtant hade en Strindberg på väggen men den gav mig ingen längtan att läsa Hemsöborna…

  Nåja, en Hjalmar är sällan fel!

 2. Men ”Allt är i rörelse” är i allt sitt pladder väldigt bra tycker jag. Utom slutet. Som jag inte direkt kan definiera när det börjar. Slutet alltså. Jag blev trött efter att han blivit trött. I boken alltså, upprepar mig visst här. Jag gillar hans pladder, det är som en del av hans låtar. Ja, jag är för oreserverat frälst, jag inser det. Men köper inte allt. Gillar inte hans självpåtagna stigmata och skäggväxt. Men musiken! Du vet att jag pratar om Lundell, men för någon annan kanske det här också blev pladder.
  Underbart att ha en låda Hjalmar på väg in. Grattis till det. Puss o kram.

  PS. I min värld finns inte ordet försent. Din födelsedagshälsning kom alldeles i rätt tid.

  • Själv föredrar jag skäggväxten framför böckerna. 😉 Jag är medveten om att det finns många som gillar Lundells böcker men jag har insett att jag inte tillhör den skaran. Hellre då musiken. Musik och skäggväxt, that’s my cup of tea.
   Puss tillbaka.

 3. Hjalmar Söderberg var ju en mästare på att uttrycka himla mycket med hjälp av så väldigt lite. Där borde Lundell studera ett och annat. Snacka om skarp stilist.

 4. dr. no

  Släck solen!
  Hjalmar är en hjälte. Skönt också att se en sågning av en av alla dessa överskattade femtitalistpatriarker (ett sundhetstecken från din sida) – kan du nu slänga en känga på Wiehe och Östergren också så ska jag dansa ringdans av lycka. Även om Östergren inom parentes sagt är helt okej.

  Då jag tjuvlyssnat mig till att musik och skäggväxt är passande fyllning i din njutningstekopp, samt även slutit mig till att du när en viss faiblesse för fjolliga utstyrslar från svunna tider och någon form av relation till triple J, bjuder jag här på australiensisk radios most finest moment:

  • Dr No, det här förgyllde ju dagen på ett oväntat, fjolligt och trivsamt sätt. Såga Wiehe? Måste jag överhuvudtaget skriva om karln? Jag bodde granne med honom ett par år, det får banne mig räcka. (Alla dessa dagar med hans…sandaler!) Östergren läser jag inte. Och det kan ju av vissa också anses som en sågning. God afton.

 5. kan ba hålla me, musik javisst men litteraturen, nix. Det som fastnat hos mig av hans ord är den lilla diktsamlingen Fruset guld. Där finns en och annan riktig pärla. Han är bra på musiklyrik (när det inte är för mycket kvinna och hund i texten) och dikt. så ere. /Kram

 6. Nu måste jag också göra ett litet inlägg här i bokpratet! Jag läste Mordets praktik, Doktor Glas och Gregorius i ett svep förra året – tre riktiga höjdare om samma sak. För 25 (?) år sedan läste jag Lundells Sömnen och Kyssen och älskade dem, sen dess har jag inte fixat några av hans böcker heller… Ja, hm, det var väl bara det jag ville säga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s