Fritz älskar Jerry

”Fritz älskar Jerry” står det inristat på en trästolpe vid perrongen där jag om morgonen väntar på tåget, runt sexsnåret. Jag tänker: ”Det finns kärlek i den här lilla hålan”. Sen funderar jag inte så mycket mer, det gör jag sällan runt sex på morgonen. Jag är snarare som en zombie, som bara vill finna mig en sittplats och sluta ögonen nån timme medan tåget dundrar fram över slätten. Jag anländer först av alla till kontoret, det där flashiga stället med alla sensorer i väggar och golv. Det finns inga lysknappar någonstans, istället kliver man in och så tänds ljuset automatiskt. Voila!

Men flashigt i all ära, man får inte sitta för länge på muggen för då slocknar det. Ljuset alltså. Det har hänt att jag fått sitta på toastolen och veva med armarna som en väderkvarn för att få igång sensorerna. Inte mina egna alltså, utan husets. Teknik. Modernitet. Bara jobbigt när man vill långskita.

Hösten damp ned häromdagen, lite plötsligt och fräckt fick man oktobers finger upp i rumpan. Efter brittsommarvärmen förra helgen hade man sänkt garden, glömt dra upp brallorna liksom. Brrr.

Jag har redan upptäckt den lokala byfånen i staden dit jag flyttat. Jag tror i alla fall han är byfåne. Han går konstant klädd i beige kortbrallor och svär. Inte lågt och muttrande som vissa, nej han brukar stå på gatan och vråla ända nedifrån magen. Alltid samma sak: ”Satan! Satan! Satan!”. Kanske är det Fritz som blivit sviken av Jerry? Ja, vad vet man?

Fortfarande inget internet hemma. Jag har inte haft tid att sakna det så mycket, jag åker tåg, arbetar, åker tåg, fiser och sover. Men visst vore det fint att få igång moderniteterna igen. Tekniken. Börja snabbskita. När nätet kallar och pockar. Gamla bloggvänner och nya okända filurer att slänga käft med. Ack. Utveckling.

Livet för övrigt? Okay. Vill bara gå hemma i salongerna och digga tillvaron, golvytorna, atmosfären. Klappa på kakelugnen, studera spindelväven bakom, packa ryggsäcken med termoskaffe och dra till stranden. Hela veckan har jag tänkt på danska. Min hjärna snackar danska med mig därinne i huvudet. Jag vet inte varför men jag tror det är i sin ordning. Att bo på ett nytt ställe. Jag vet inte var biblioteket ligger. Eller posten. Eller konsumaffären. Eller ens om det finns en konsumaffär. Men på bussen säger de ”god morgon” och löven på torget har toner av klassisk musik och jag har inte svimmat en enda gång. Gatlyktorna är vackra, som i Frankrike och Tjeckien.

Har ni det bra? Ska vi klappa på varandra i tankarna, som virtuella katter? Weekend-lystna, hemtama, ludna jamare?

Annonser

24 kommentarer

Filed under Uncategorized

24 responses to “Fritz älskar Jerry

 1. Jag blir nästan själv poetisk av att läsa din blogg. Som balsam för själen är du! I alla fall för min. Ute är det just nu svårt att avgöra om det är dag eller om det plötsligt blev kväller. Så svart. Och regnar gör det. Att strosa genom stan hem läggs härmed på is. Klappar dig i tankarna gör jag ofta. Ha en fin helg!

 2. Posten finns väl inte längre? Och inte konsum heller? Fast om du hittar något konsumaktig har de kanske en posthörna..
  Förresten, pratar vi danmark lr sverige, frågar en nyfiken? Det kanske finns poster i danmark fortfarande?

 3. Jag klappar dig i tankarna … mjaoooo … krrrr … och njuter sååå … Puss!

 4. Men lilla hjärtat! Där ÄR du! Nu blev jag glad.

  Skulle gärna klappa en kakelugn men har bara Harry att tillgå. Inte så illa egentligen. Jag tänker på dig där, i muminsalongen.
  Så kurriduttan på dig och ha en skön helg oavsett dårar eller ej. Vinka på havet från mig!

  • Om inte kakelugnen var igenmurad kunde vi stoppa in Harry i luckan när det blir ruggigt ute. (Ja, utan att elda först då…). Detta för mig osökt (hm) in på följande sanna historia från en av mina första arbetsplatser. Tänk dig ett kommunhus någonstans i mellersta Sverige. Där arbetar jag tillsammans med en hel skock kärringar och lite annat löst folk. Vi bär pärmar hela dagarna. Ibland ringer vi till vaktmästaren. Han är finne och svarar alltid samma sak på sin brutna svenska: ”Han i lucka’!”
   Detta tycker vi alltid är oerhört kul eftersom han sitter bakom en glasskiva med lucka när vi ska besöka honom.
   Det tar m å n g a månader innan vi fattar att killen inte alls svarar ”Han i lucka’!”
   Han svarar med sitt namn. Hannu Lukka.
   Go’ weekend!

 5. Det tycker jag absolut att vi ska!

 6. Harry värmer mer om man har honom i knä´t. Vem behöver en sådan där engelsk värmesak i gummi när man har Harry?

  Det där med kommunen fick håren på ryggen att resa sig. Been there, done that. Eller hur man nu säger. ALLTID TVÅ kopior. En i varsin pärm, intill varandra i hyllan. IFALL någon slarvar bort dokumenten i datorn ELLER om det börjar brinna…

  Seriöst.

  Galna kärringar. De där kommuntanterna.

  En annan Hannu (Sarenström) jag vet sitter inte bakom en lucka men har en himla fin trädgård. Trädgården. Halleluja. Trädgården ska vi inte prata om. Så det gör jag inte. Du kan gåggla på honom.

  Jag längtar tills du är tillbaka på bloggen på riktigt. ❤

  • Trädgårds-Hannu är kung!! Honom behöver jag inte gåggla. Jag längtar också till blogg-vardagen. Då ska jag sätta eld i baken på er, kommuntanter och annat som hänger här inne. 😉

 7. På en av mina arbetsplatser tänds toa-ljuset också automatiskt, -Hepp liksom! medan man ändå fingrar på väggen efter en strömrytare…
  På mitt vanliga kontor släcks lamporna om man inte rör sig på en stund… jag skiter i vilket, det är bara skönt att man inte märks… man är min själ som en grå mus, på ALLA vis – men mest lönemässigt.
  Förresten, fiser jag inte! tror det beror på kosten!
  Kul, kul att du fått nytt bo och gatlyktorna i Tjeckien, de är sannerligen vackra så har du sådana där du bor är det bara att gratulera =) Kram

 8. Et voilá! Najs… fräulein bist zurück old fashion style…

  Ler… och önskar en angenäm oktoberhelg!

 9. dr. no

  Jag klappar mitt kön. I vanlig ordning. Vi kallar oss storbjörn och lillbjörn – storbjörn hade en spade av guld, och lillbjörn hade en spade av silver.

  • Klappa vidare, du. Kan du klappa fram lite internetuppkoppling hemmavid också så blev jag tacksammare än fruntimmer brukar bli i din närhet.

   • dr. no

    då blir du vanvettigt tacksam. Jag vet inte om jag vill ha det på så vis; en efterhängsam fröken i hasorna kan ju om inte annat bli en smula besvärande när man är i Hamburg eller Amsterdam.

 10. Mjau mår fint och gläds åt att du verkar ha landat mjukt med denna flytt …

  Kram från mig som är halvdanska

 11. Samma med sensorerna på mitt nya jobb. Fast , de är lite sega, man får vifta ordentligt innan de tänds, och det är dumt om det råkar vara bråttom. Man vill inte utföra onödig kroppsaktivitet om det är bråttom.
  Annars skulle jag satt stort värde på en s.a.s. äkta jamare här hemma. Upptäckte tidigare i kväll en mus i vaskskåpet i köket.

  • Bättre en mus i vaskskåpet än en råtta i sängen. Det senare har jag haft. Inte kul.
   Har du testat med en bit gouda och en mini-giljotin?

   • Oooooh nooo… Därtill bin ich på tok för klen/feg/äckelmagad. Jag mördar hellre by proxy, och har således kallat in en mindre nogräknad/mer hårdhudad skadedjursföretagsmördarmänniska som kommer och gasar ihjäl dom. Eller vad för slags metod de nu kan tänkas tillämpa. Måhända det gör mig till en varelse av det stoff som diktatorer som inte vill få smuts under naglarna är gjorda av. Jag väljer att sopa även detta faktum under mattan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s