Absintheväder och lite intellektuellt göka…

Jag konstaterar att fransmännen visste vad de gjorde när de inmundigade iskall absinthe om eftermiddagarna. Jag gör faktiskt likadant idag. Ja, jag tänker unna mig en liten cigarill också.

Lilla Blå har genomlevt en stekhet dag framför datorn. Lilla Datorn har också genomlevt en stekhet dag och närapå osat bränt. Vi har slitit som djur, min bärbara och jag. Timme efter timme.

Fothelvetet har knorrat såklart. Men jobbet ska göras. Jag haver stretat. Men nu är det nog för idag!

Jag sippar på en iskall Emile 68 och väntar på att en tillstymmelse till svalka ska komma med skymningen, även till min lilla stadslägenhet. Idag har jag ätit två ägg. Det är svårt att äta mat i värmen. Därför slår min mjölkiga gröna drink en kullerbytta i magen när den landar. Det blir varmt innanför naveln. Jag lutar mig tillbaka i soffan och drar efter andan. Tänder cigarillen.

Tänker på Suziluz, den fantastiska bloggaren med det varma skälvande hjärtat som nu befinner sig i Paris på egen hand. Åh, jag hoppas hon mår bra. Jag hoppas även hon har vett att sippa på en absinthe i sommarkvällen, vippa med foten, sittandes på ett café någonstans. Det gör hon säkert.

Imorgon fortsätter jobbet. Det är bråda dagar nu, och har så varit en tid. Ibland tycker jag det tar för mycket av min själsro, ibland slår mig insikten: ”gud, vilket bra jobb jag har”! Jag sysslar med skriven text hela dagarna, jag skriver text, jag översätter text, jag flyttar och stuvar om och hittar på och klipper och klistrar text – hela dagarna. Fula texter. Fina texter. Viktiga texter. Bajstexter. Alla slags texter. Och som om detta inte räckte, så bloggar jag också. Med mera texter. Ord, ord, ord. Jag älskar ord. Jag älskar texter. Det är livet, det. Men ibland spyr jag på skiten. Det är okay, det också. Rensar rent.

Det är lite surt att vara så begränsad i sin rörelsefrihet som jag är just nu. Jag ska helst inte belasta foten, men haltar runt i lägenheten så gott jag kan. Vill ut. Har suttit som panelhöna nu sedan i torsdags. Ute steker solen, genom fönstrena hör jag stadens liv, jag tjuvlyssnar till diskussioner på trottoaren utanför. Inbillar mig att alla andra lever intressantare liv än jag; liv med grillpartyn och strandliv och lantliv och semesterliv och social gemenskap så det knakar i fogarna. Själv går jag som ett djur i bur. Vill till havet. Vill ut till min lilla ö och mitt lilla pörte. Andas frisk luft. Ta del av sommaren.

Men jag sitter här, i en skitvarm lägenhet och skriver texter. Himlen utanför vitnar av hettan. Hela stan bågnar under temperaturen.

Filmtipset Ikväll tror jag att jag ser på ”Henry & June”. En bra rulle, med manus av Philip och Rose Kaufman. Det handlar om författaren Henry Miller, flintskallig kåtbock som strular runt i Paris 1934, luspank och sugen på livet. Han träffar Anais Nin, en liten docksöt varelse som är gift. De skriver båda texter. Många texter. Henry Miller är också gift, med Jane (här spelad av Uma Thurman). Och så blir Henry knullsugen på Anais och hon på honom. Men så blir hon även sugen på Jane. Och så är trekanten igång. Hej och hå. Det blir dans också. Och bordellbesök. Och författarvåndor. Jag tycker om den här filmen. Jag tycker om tidsskildringen. Jag attraheras av Paris och de skildrade personerna.

Henry Miller blev en känd författare med tiden. Jag gillar honom och inser i just detta nu att jag borde ta och läsa honom snart igen. Anais Nin blev också en känd författare med tiden. Hon skriver också jävligt bra. På 70-talet utgavs hennes dagböcker, där hon bland annat återgav hela den här trekantshistorien som filmen ”Henry & June” bygger på. Filmen kom runt 1990 tror jag. Den kanske går att hyra fortfarande. Har ni inte sett den, så har ni något gott att se fram emot. Den är vacker. Den är erotisk. Den är färgstark och humoristisk och lite sorglig.

Äh, vad fan… nu kör jag igång. Hej på ett tag.

Annonser

13 kommentarer

Under Absinthe, Cyberrymdens bästa, Film och TV, Litteratur

13 svar till “Absintheväder och lite intellektuellt göka…

 1. Det finns stora luckor i mitt själsliga bibliotek inser jag!

 2. Lilla Blå

  Znoggelita: Det går att ändra på!

 3. Så sant som det är sagt!

 4. Åhh..Anaîs Nin följde mig under några år…alla dagböckerna står i min hylla…en del har jag läst flera gånger…. Henry och June (som jag tror Nin skrev)och Henry Miller förstås (vändkretserna och någon biografi som han skrev i Amerika på gamla da´r)…Har lilla blå läst Venusdeltat…litet kul erotiskt beställningsverk som Anais Nin skrev…Den där handikappade instängdheten är för dj-lig men har man ord till hands (och absinthe) brukar det gå liiite lättare Kram från Skatan

 5. en varsin stilig käpp skulle vi ha!

 6. Läser just nu Venusdeltat och myser under täcket. Känns tidlöst men det är väl sex… Filmen är snygg minns jag, inte i klass med deras litteratus dock.

 7. Skatan: Jo, jag har läst Venusdeltat. Såklaaaart. Söt att dyka ned i och läsa ett avsnitt då och då, men jag vill minnas att det blev lite tradigt att slå i sig alla novellerna på en gång.

  Morry: Jädrar vad läckra vi skulle se ut bredvid varandra. Haltandes. Stiliga. Kvinnor med Attityd!

  Michael B: Du gör helt rätt. Mys vidare! 🙂 Filmen är snygg, ja, men litteraturen bättre. Det brukar vara så.

 8. Ja visst är det kul med ord och texter – men ibland bli man jättetrött, allra helst när texterna oftast måste vara ”politiskt korrekta” och anspela på kärnvärden och det som är hett just nu. Då blir jag obstinat, men jag har inte vågat ta ut det på jobbet. Än. 🙂
  Blir lite bekymrad över din fot…hoppas att du får ordning på den!

 9. Nu slungade du mig sisådär tre decennier tillbaka, jag läste en gång i tiden Anais Nins erotiska verk. Modig var hon, men varför hon (enligt den litteratur jag sen läst) förförde sin egen far, förstår jag inte. Kanske var det för henne det ultimata gränsöverskridandet.

 10. krya på sig lilla fot, vill jag också tillägga.

  åså en redig kraaaaaaaaaaam!

 11. Förresten är det nyttigt att spy ibland och det kan du väl redigera bort i en lätt knapptryckning
  😉

 12. Ramrod

  Jag har inte läst nå Anais Nin, men har beställt en Absinthe Duplais Balance, vilket kommer vara min första riktiga Absinthe jag köper och dricker, tror jag. Iaf dricka den på det sättet som det ska drickas på. Ska bli intressant vad skillnaden blir, både på smak, lukt och upplevelse.

 13. Ramrod: Duplais har jag aldrig provat. Kom gärna tillbaka och lämna liten rapport. Jag har hört att den ska vara bra. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s