Jagtvej 69, när dumheten fick råda

En hel grupp människor pissade i ansiktet? Ja, faktiskt. Det är kanske grovt uttryckt, men detta är en grov historia. Den handlar om Ungdomshuset på Jagtvej i Köpenhamn. En lång historia. En infekterad historia med många turer, vinklade både snett och rakt i media, i Danmark såväl som utomlands. En historia om ett hus som kom att kosta miljoner och åter miljoner och som till slut försvann med ett brak!

Ändå fortsätter historien. Lika infekterad. Lika förbannat absurd och grotesk. Var ska jag börja? Det var en gång?

Okay, det var en gång ett hus i Köpenhamn, ett slitet hundraårigt övergivet hus där ingen ville bo. Men Köpenhamns kommun gick med på att upplåta huset till eldsjälar som omvandlade det till ett kulturhus. Ett ställe med kaféverksamhet, konsertscen, biograf, bok-och skivförsäljning, tryckeri, utspisning av mat, verkstäder, ja till och med sängplatser för vilsegångna själar i natten. (Många är de svenskar som fått sova över på Ungdomshuset när de inte haft någon annanstans att ta vägen). Under flera år gästades Ungdomshusets scen av många artister och band, inhemska såväl som internationella. Denna verksamhet pågick i mer än 20 år.

Så tog Köpenhamns kommun tillbaka sitt löfte om att upplåta huset till föreningen och sålde det för en klumpsumma till en högerorienterad religiös församling. Utan att över huvud taget rådgöra med husets ca 100-200 oavlönade som offrade tid och energi på att driva stället år ut och år in. Protesterna lät inte vänta på sig. Så kunde man väl inte göra? Ett löfte var väl ett löfte?

Men löften kan brytas. Detta var politik. Nu säljer vi huset, tyckte kommunen, och så är det inte längre vårt problem. Ni får deala med köparen istället. Köparen var inte intresserad av några förhandlingar. Protesterna växte alltmer. Från många håll. Grannarna till Ungdomshuset var trötta på höga ljudnivåer och stök, nu kunde de äntligen bli av med hela rasket. De ansvariga för husets verksamhet kände sig överkörda och grundlurade. Vissa politiker tyckte hela historien luktade illa men de flesta fråntog sig allt ansvar, vägrade att förhandla, vägrade att s.a.s lägga sig i. Trots att snart hela Danmark krävde det. Men det var ändå bara början.

Demonstrationer för Ungdomshusets bevarande urartade, våldsamma upplopp och bränder tog vid, det rådde snart krigsstämning i stadsdelarna, viss media överträffade sig själv i hjärnblödarrubriker och svartvita skildringar utan antydan till analys, det rådde upploppstämning i hela Köpenhamn. Vecka efter vecka. Ja, i månader. År.

Förhandlingar kom på skam; advokater, politiker och husets representanter valsade runt i en blaskig soppa av anklagelser och motanklagelser och direkta lögner. Ingen var glad.

Stödkonserter och insamlingar m.m. ledde till att Ungdomshusets fond fick ihop flera miljoner och erbjöd sig att köpa tillbaka huset. Köparen vägrade. Trots att summan var flera miljoner över inköpspris.

Så vad skulle köparen ha huset till? Ingenting. Det skulle rivas!

Så det revs. En dag stod grävskoporna där och hela klabbet jämnades med marken. Köpenhamnarna var delade i två läger, vissa hurrade, andra grät. Demonstrationerna fortsatte dock idogt. När skulle Köpenhamn få ett nytt ungdomshus? Ett nytt kulturcenter som inte stavades operan?

Ockupationer, gatudemonstrationer, skadegörelse, bränder, arresteringar, extra inkallade poliser – notan på kalaset blev skyhög! Summan hade räckt till att betala många kulturhus, flera gånger om.

Vad händer idag då? Jo, nu ska köparen, kallad Fadershuset, sälja tomtmarken. För samma summa som de en gång blev erbjudna av ungdomsföreningens fond. 15 miljoner!

De pissar kommunen rakt i ansiktet. De pissar ungdomsföreningen rakt i ansiktet. De pissar skattebetalarna rakt i ansiktet. Och varför?

Det kan man ju ta sig en funderare på…

Annonser

8 kommentarer

Filed under Uncategorized

8 responses to “Jagtvej 69, när dumheten fick råda

 1. Lilla Blå

  I jesu namn? Amen.

 2. Typ… Inte första gången eller hur?

 3. Därför att de innerst inne är små människor som inte klarar av att ångra sig i sak utan hellre framhärdar auktoritärt! Det finns många av den sorten även i religiösa kretsar. Tyvärr…

 4. Men för i helvete!! Vilka jääävla as!!
  Åh, faaaaaaan, vad irriterad jag blir! Det är det jag säger, kristna högern är ta mig faaen det värsta som finns. Är det nåt här i världen man SKA vara rädd för så är det dom. Jävla idioter.

 5. Det är så bedrövligt, men jag är inte ett dugg förvånad. Jo, kanske. Trodde Danmarks politiker hade en vidare och liberalare syn kring alternativa rörelser. Usch. Är ju själv gammal Mullvadenockupant och förstår de känslor som har rått i Köpenhamn. Jag kan dock absolut inte försvara de våldsamma kravaller som blev följden. Där tappade de min respekt. Och övriga Köpenhamnsbors som jag förstått det. De hade korten i sin hand, men spelade ut dem fel. Men jag har inte varit på plats och har inte facit. Men helt klart verkar kommunen ha svikit å det grövsta. Jag länkar.

 6. Det är lätt att tappa perspektivet när man kommer upp sig här i världen…

 7. Makt… finns mycket att skriva om den här sortens historier men det enda som jag hinner skriva är … fy fan! Man blir så jävla ledsen… men…vad hjälper det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s