Från katedern: Absintheskolan, del 3

Hör upp, elever. Fröken vill tala vidare med er om absinthen, som mot slutet av 1800-talet hade blivit ett allt större socialt problem. Myndigheterna tillsammans med de allt kaxigare vinodlarna (kaxigare nu när deras vinstockar började ta sig efter den stora vinpesten) samt en växande nykterhetsrörelse anförde nu en kampanj mot absinthen.   

Och absinthen var ett växande hot mot folkhälsan. I takt med att tillverkningen hade skjutit i höjden hade det även blivit allt vanligare att mixtra med kvaliteten. Billig teknisk sprit och träsprit blandades med medel för att få drycken att se grön ut, t.ex kopparsalter. Destilleringen kunde ske vid för hög temperatur med åtföljande finklar (tyngre alkoholer) som följd. Man hällde ibland i ren malörtsolja (giftig). Resultat: en dunderbryggd som fick allvarliga följder för brukaren.

I takt med oroade myndigheter och politiker som ”köptes” av vinindustrin började man nu bedriva rejäl skrämselpropaganda mot absinthen. Enligt franska nykterhetsrörelsen så var absinthen upphov till all slags alkoholism och begreppen kom under dessa år att bli alltmer luddiga. Man drack betydligt fler alkoholdrycker än bara absinthe, men den sista fick ge namn åt allt som rörde alkohol och missbruk.

 propaganda Dåtidens läkare ”forskade” om absinthens skadeverkningar genom att injicera drycken direkt i marsvin, hundar och katter, för att se hur de betedde sig. Epilepsianfall och död blev följden vilket togs som ”bevis” för dryckens skadlighet.  

I vissa rättegångar började kriminella att åberopa absinthen som förmildrande omständighet till de brott de begått, eftersom de då inte kunde hållas fullt ansvariga för sina handlingar. Detta kastade ytterligare skugga över drycken och förbudsivrarna fick vatten på sin kvarn.

Det första totalförbudet mot absinthe kom i Belgien och Schweiz men skulle snart följas av fler länder.

förbud  Forts följer…

1 kommentar

Under Absinthe, Arty farty de luxe

Ett svar till “Från katedern: Absintheskolan, del 3

  1. Ajajaj, det verkar barka käpprätt åt helvete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s